Nieuws

Nieuws

Vraag: “Een leerling is langere tijd afwezig, wat kunnen wij doen als school?”

Als Expertisecentrum Ziek en Onderwijs krijgen we regelmatig vragen van docenten, ouders of van de leerlingen zelf. Een vraag die we regelmatig krijgen, gaat over langdurige afwezigheid van een leerling, bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of langdurige opname in het ziekenhuis. Trix van den Oever, consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen, licht enkele mogelijkheden toe.

Lees verder >>

Interview: maak kennis met Hilmar Hoekstra

Hilmar is één van de twee consulenten onderwijsondersteuning die begin dit jaar haar entree maakte binnen ons Expertisecentrum. Ze verdiende haar sporen in het onderwijs, haar ervaring is breed. Zo gaf ze enkele jaren Duitse les op een middelbare school, maar stapte al snel over op het geven van bijles aan kinderen en jongvolwassenen die om diverse redenen kortere of langere tijd niet naar school konden. Zo maakte Hilmar kennis met het onderwijs aan zieke leerlingen, een rol die ze als consulent nu ook voor het Expertisecentrum oppakt. Hilmar heeft twee dochters, doet aan sport – “conditie en een beetje krachttraining” – en kijkt graag spannende Netflix-series. We legden ook Hilmar zeven lastige stellingen voor.

Lees verder >>

Interview: maak kennis met Annemieke Trella

Begin dit jaar startten er twee nieuwe consulenten onderwijsondersteuning zieke leerlingen bij ons Expertisecentrum. We maken kennis met Annemieke Trella, die niet alleen veel ervaring in het onderwijs heeft, maar ook jaren in de gezondheidszorg werkte. Naast haar baan als consulent is ze ook docent Engels en coördinator Tweetalig Onderwijs op een middelbare school. Annemieke is getrouwd, heeft vier volwassen kinderen en twee allerliefste kleinkinderen. Naast haar twee banen volgt ze momenteel een studie psychologie en houdt ze nog tijd over, dan vult ze die met tennissen, wandelen, lezen (Engels en Spaans), tuinieren en kamperen. We legden deze nieuwbakken consulent zeven lastige stellingen voor.

Lees verder >>

Blog: 5 redenen om jouw chronisch zieke leerling juist níet ‘uit te laten zieken’

“Ziek eerst maar even uit, daarna komt het wel goed.” Dit horen de zieke leerlingen die ik begeleid tijdens hun opname hier in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis regelmatig. Van hun ouders, van artsen of verpleegkundigen, of van jou als docent. Begrijpelijk, want na een griepje haalt de leerling in kwestie de daardoor opgelopen achterstand zo weer in. Dat wordt anders als het herstel langer dan een paar weken duurt. Dan moet je als school een goed plan maken en de leerling helpen bij de inhaalslag. Maar wat nu als jouw leerling chronisch ziek is?

Lees verder >>

Video: Een dag op pad met consulent Petra

De consulenten van het Expertisecentrum adviseren hoe het onderwijsproces voor langdurig of chronisch zieke leerlingen ingericht kan worden, zodat zij zich volop kunnen ontwikkelen. Daarvoor hebben onze consulenten dagelijks contact met elkaar, met de betreffende leerlingen, hun docent en hun ouders, met de betrokken artsen en verpleegkundigen, met consulenten elders in het land. Samen maken zij voor iedere leerling een plan op maat. Consulent Petra: “We proberen altijd voor een glimlach te gaan; het kind zich even gewoon schoolkind te laten voelen.”