10 vragen aan Boaz (10), leerling in het Erasmus MC-Sophia

Monique Höweler 1. Leerling, 3. Leerkracht/docent

In het Erasmus MC-Sophia heb ik een aantal keer les mogen geven aan Boaz. Boaz is 10 jaar en zit in groep 7. Ik was benieuwd hoe hij de onderwijsondersteuning ervaren heeft en stelde hem daarom tien vragen:

Waarom lig je in het ziekenhuis?
Omdat ik een niertransplantatie heb gekregen.

Wist je, voordat je hier kwam, dat er een school was in het ziekenhuis?
Nee, dat wist ik niet.

Heb je les gehad op je kamer of in het schoollokaal?
In mijn kamer en ook in het schoollokaal.

Op welke plek vond je het fijnst om les te krijgen, op je kamer of in het lokaal?
In het lokaal. Hier was het rustiger. Ik werd niet gestoord of afgeleid en ik kon beter aan mijn schoolwerk werken.

Vind je het goed dat kinderen les krijgen in het ziekenhuis?
Ja! Leren is belangrijk. En als je niets aan school doet, moet je dat later allemaal weer inhalen. Het is goed om mee te blijven doen met de klas.

Wat mis je het meeste van je eigen school en wat het minste?
Het meest mis ik de klas. Het minst mis ik de drukte in de klas.

Heb je goed contact met je eigen juf en klasgenoten, vanuit het ziekenhuis?
Ja, ik heb heel goed contact.

Op welke manier heb je contact?
Ik heb heel veel kaarten gekregen. Met de klas had ik contact via Facetime. Dat was heel leuk en fijn. Via Fortnight heb ik ook contact met klasgenoten.

Heb je een tip voor kinderen waarvan een klasgenoot in het ziekenhuis ligt, wat kunnen ze het beste doen om contact te houden?
Het is heel erg leuk om post te krijgen. Leuker dan een appje. Als je een kaart krijgt is het leuk om uit te pakken en te bedenken van wie het zou zijn. Het is een klein cadeautje. Het is leuk om de kaart te zien en de tekst te lezen.

Heb je verder nog iets wat je graag kwijt wilt over school thuis of in het ziekenhuis?
School in het ziekenhuis is fijn!

Onderwijsbegeleiding en advies

We begeleiden niet alleen kinderen in het Erasmus MC-Sophia, maar kunnen ook kinderen begeleiden die in een regioziekenhuis opgenomen zijn of ziek thuis zijn. Is uw kind ziek of heeft u een leerling die veel schoolverzuim heeft vanwege ziekte? We geven naast onderwijsondersteuning ook advies over de mogelijkheden om, ondanks ziekte, toch zo goed mogelijk onderwijs te kunnen volgen. Ook kunnen we voorlichting geven bij u op school en zorgen voor praktische hulpmiddelen, zoals KlasseContact.

Hierbij wil ik Boaz heel erg bedanken voor zijn interview en ik hoop dat iedereen zijn tip opvolgt om kaarten te sturen naar zieke leerlingen. Klein gebaar, groot geluk!