Blogs

Blogs

  • Alles
  • 1. Leerling
  • 2. Familie
  • 3. Leerkracht/docent
  • 4. Samenwerkingsverband
  • 5. (para)Medici
  • Doelgroep
  • Uncategorized

Het ervaringsverhaal van Daan

In de 25 jaar dat het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs bestaat, hebben wij duizenden zieke leerlingen mogen ondersteunen. Lees hier het aangrijpende ervaringsverhaal van de moeder van Daan. Dit geeft een mooi inkijkje in wat wij voor zieke leerlingen kunnen betekenen. AI vanaf zijn geboorte is Daan veel ziek; verkouden, veel hoesten, oorontstekingen en luchtweginfecties. Dit kwam elke keer terug …

Expertisecentrum Ziek en Onderwijs 25 jaar!

Op 13 november was het feest in het Sophia Kinderziekenhuis: het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam vierde zijn 25-jarig bestaan! Toen Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis en de CED-Groep 25 jaar geleden besloten om, met steun van het ministerie van OCW, deze stichting op te richten, hadden zij één doel voor ogen: elk kind, ongeacht zijn of haar gezondheid, moet …

Het stageverslag van Nikita en Lotte

Wij zijn Nikita en Lotte en wij zijn 2e jaars PABO-studenten. Wij lopen onze tweedaagse oriëntatiestage bij de educatieve voorziening (Ziek en Onderwijs) in het Sophia kinderziekenhuis van het Erasmus MC. Wij hebben vroeger ook wel eens in dit ziekenhuis gelegen. Toen wij een voorlichting kregen op onze opleiding over Ziek en Onderwijs, wilden wij heel graag hier de stage …

Even voorstellen: onze nieuwe collega

Begin november ben ik begonnen als consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen bij het Expertisecentrum in het Sophia Kinderziekenhuis. Toen ik deze vacature afgelopen zomer voorbij zag komen, maakte mijn hart een sprongetje. In deze functie komt alles samen waar ik blij van word. Ik houd van het contact met kinderen, ik houd van de inhoud van mijn vak (Nederlands) en ik …

Voorlichting aan studenten van de PABO

In september organiseerde de Hogeschool Rotterdam een voorlichtingsavond over speciaal onderwijs voor de tweedejaars Pabo-studenten. Wij mochten onderdeel zijn van deze voorlichtingsavond. Voor een zieke leerling is het belangrijk dat hij zich kan blijven ontwikkelen, ondanks zijn ziekte. Het is voor een leerkracht belangrijk om in zo’n situatie te weten waar hij terecht kan voor ondersteuning. Waar kun je dan …

12 oktober Wereld Reuma Dag

Afgelopen zaterdag 12 oktober was het Wereld Reuma Dag. Dat deed me terugdenken aan Wilco, een leerling met jeugdreuma, die ik twee schooljaren geleden mocht ondersteunen. Begin juli 2023 bereikte mij het mooie bericht dat Wilco na een herkansing geslaagd was voor zijn examen. Dan maakt je hart toch even een sprongetje. In de herfst van dat schooljaar was ik …

Huidaandoeningen bij kinderen

De consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen krijgen regelmatig bijscholing over aandoeningen en ziekten. Zo vond op 18 juni jl. een themadag over huidaandoeningen bij kinderen plaats in de bibliotheek van Rotterdam. Centraal thema was dat de gevolgen van leven met huidklachten onderschat worden. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van mensen met chronische huidaandoeningen daalt. Voor kinderen met een huidaandoening …

Expertisecentrum Ziek en Onderwijs 25 jaar!

In voorgaande blogs hebben we aangegeven dat het lesgeven aan langdurig zieke kinderen in Rotterdam al meer dan 100 jaar bestaat. Wist je ook dat deze lessen gewoon doorgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog? In ons archief hebben wij jaarverslagen gevonden van De Vereniging Onderwijs aan Zieke Kinderen te Rotterdam uit 1940 tot en met 1943. Gedurende deze jaren kregen respectievelijk …

De gouden weken

De scholen zijn inmiddels in heel Nederland weer begonnen. Hopelijk heeft iedereen een fijne zomervakantie gehad. Ook hopen we dat iedereen gezond is gestart op school. Dit is helaas niet voor iedereen het geval. Er zijn kinderen in het ziekenhuis opgenomen of ziek thuis die de start van het schooljaar niet mee kunnen maken. Soms door een ongeval in de …

Langdurig of chronisch ziek kind in de klas? Start met een gedegen onderwijsplan.

Als een leerling ziek is geweest, bijvoorbeeld door griep, haalt het de daardoor opgelopen achterstand meestal zo weer in. Dat kan anders zijn het als herstel na een ziekteperiode langer dan een paar weken duurt. Dan is het fijn als samen met school een goed plan gemaakt wordt, om de leerling te helpen bij de inhaalslag. Maar wat nu als …

Wereldsikkelceldag – Het verhaal over sikkelcel van Jurrick

Wat geweldig dat er een speciale dag is om sikkelcelziekte aandacht te geven. In mijn omgeving hoor ik nog te vaak: “ik heb hier nog nooit van gehoord”. Vandaag lees je mijn verhaal over de impact van deze ziekte op mijn leven. Mijn naam is Jurrick van Putten, 27 jaar oud en fulltime werkend, ja écht fulltime, het kan! De …

Expertisecentrum Ziek en Onderwijs 25 jaar!

De afgelopen 25 jaar hebben aanzienlijke ontwikkelingen plaatsgevonden in het onderwijs aan chronisch en langdurig zieke kinderen. Deze zijn gericht op het verbeteren van toegang tot kwalitatief goed onderwijs en het bieden van de nodige ondersteuning. Hieronder zetten wij de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje. Technologische vooruitgang De opnameduur in het ziekenhuis is in de afgelopen jaren steeds korter geworden. …

Zorgmedewerkers in het zonnetje!

12 Mei was het weer de Dag van de Zorg. Oorspronkelijk ontstaan als de Dag van de Verpleging, waarop aandacht wordt geschonken aan de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden in de zorgsector. 12 mei 1820 is namelijk de geboortedag van Florence Nightingale, een Britse verpleegster, grondlegger en pionier van de huidige moderne verpleging. Zonder voorbij te gaan aan het geweldige …

Wat zijn de gevolgen van een chronisch ziek kind voor de rest van het gezin?

Op 15 mei was het de Dag van het gezin. Een mooi moment om eens stil te staan bij wat het betekent om een chronisch ziek kind in je gezin te hebben. Op zowel emotioneel als praktisch gebied kunnen deze gevolgen namelijk aanzienlijk zijn. Emotionele belasting Ouders en andere gezinsleden kunnen zich gestrest, verdrietig, machteloos en zelfs schuldig voelen over …

25 jaar Expertisecentrum Ziek en Onderwijs!

Dit jaar viert het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs het 25-jarig bestaan. In het kader daarvan blikken wij regelmatig terug op de ontwikkeling van het onderwijs aan zieke leerlingen door de jaren heen. Wist u dat wij een jaarverslag hebben gevonden uit 1919(!) waarin de Vereniging “Onderwijs aan zieke kinderen te Rotterdam” verantwoording aflegt? Onderwijs aan zieke kinderen, al 105 jaar! …

Wist u dit al over Astma?

Wist u dat… Het op 7 mei 2024 Wereld Astma Dag is? Deze dag staat in het teken van het vergroten van het bewustzijn over astma en het verbeteren van de zorg en behandelmogelijkheden voor mensen met astma. De meeste kinderen met astma milde tot matige astma hebben? Ze hebben regelmatig klachten van benauwdheid, piepen en hoesten. Met pufjes zijn …

Themabijeenkomst van KOERS VO

Enkele keren per jaar organiseert KOERS VO, het samenwerkingsverband voor middelbare scholen in de regio (groot) Rotterdam, themabijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen. Tijdens deze bijeenkomsten hebben ondersteuningscoördinatoren en begeleiders passend onderwijs de mogelijkheid zich verder te verdiepen in deze onderwerpen en om collega’s uit de regio te ontmoeten en met elkaar kennis uit te wisselen. Op 9 april vond er weer …

Een zieke eindexamenkandidaat: ‘Wat nu?’

De examentijd breekt weer aan. Een spannende periode voor zowel de examenkandidaat als voor de docenten. Wanneer een leerling kampt met een langdurige of chronische ziekte, is de examenperiode nog veel spannender. Voor de leerling, maar ook voor jou als docent. Hoewel veel mensen denken dat de kans op een diploma dan verkeken is, hoeft dit echter helemaal niet zo …

Even voorstellen: onze nieuwe collega thuisonderwijs Wendy

Mijn naam is Wendy de Vries. Ik ben sinds 1994 werkzaam in het basisonderwijs. Ik heb jaren met veel plezier les gegeven aan groep 3. Het enthousiasme waarmee deze leerlingen het leesproces aangaan, vind ik geweldig. Daarna heb ik wat jaren in de middenbouw lesgegeven en uiteindelijk heb ik de laatste veertien jaar voornamelijk lesgegeven aan groep 8. Een fantastisch …

25 jaar Expertisecentrum Ziek en Onderwijs!

In april viert het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs haar 25-jarig jubileum. In 25 jaar is er veel gebeurd op het gebied van onderwijs aan langdurig zieke kinderen. De tijden veranderen en het onderwijs verandert mee! Van ziekenhuisschool naar Expertisecentrum We schrijven het jaar 1999. De bel luidt voor de ziekenhuisscholen in Nederland. Alle ziekenhuisscholen worden opgeheven, omdat het aantal leerlingen …

17 april Wereldhemofiliedag

Wat is hemofilie? Mensen met deze erfelijke aandoening kunnen bloedingen krijgen die niet (snel) stoppen. Bijvoorbeeld als iemand valt, na een operatie of een ongeluk. Een bloeding stopt als het bloed stolt. Voor die stolling zorgen bepaalde stoffen in het bloed. Deze stoffen heten bloedstollingsfactoren. Als iemand te weinig bloedstollingsfactoren heeft, stolt het bloed niet goed. Er komt bijvoorbeeld geen …

Benieuwd naar het mini-congres over Sikkelcelziekte?

Op 14 maart organiseerden wij het mini-congres Sikkelcelziekte bij kinderen. Het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs vindt dat Sikkelcelziekte meer bekendheid en aandacht verdient. Een goede reden om deze middag te organiseren. Het is een redelijk onbekende chronische ziekte met een grote impact voor de leerlingen in hun sociale leven en op school. Lees meer over Sikkelcelziekte en de impact op …

Naar school en drie keer per week dialyseren. Hoe dan?

In het Sophia Kinderziekenhuis geven we les aan kinderen die langdurig zijn opgenomen en ook aan kinderen die hier iedere week drie dagdelen in het ziekenhuis zijn voor hemodialyse. Twee vormen van dialyse Als de nieren niet goed genoeg meer werken en een niertransplantatie (nog) niet mogelijk is, kan een kind in aanmerking komen voor dialyse. Tijdens het dialyseren wordt …

Wat weet jij al over epilepsie?

Een soort kortsluiting Bij epilepsie ontstaat er een tijdelijke verstoring in de hersenen, een soort kortsluiting. Dat noemen we een epileptische aanval. Bij kinderen komt de absence het meeste voor. Een kind is dan een korte tijd afwezig. Een absence is niet altijd makkelijk te herkennen. Het kan bijvoorbeeld lijken op dagdromen of een concentratiestoornis. Bij een tonisch-clonische aanval is …

Wereld Kinderkankerdag

Op 15 februari 2024 is het Wereld Kinderkankerdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de impact die kanker heeft bij kinderen en hun familie. Er worden over de hele wereld activiteiten georganiseerd om de ziekte en de bestrijding ervan extra te belichten. In Nederland treft deze ziekte jaarlijks 600 kinderen. Dat zijn er 600 teveel. Het Expertisecentrum Ziek en …

KOM NAAR HET MINI-CONGRES SIKKELCELZIEKTE BIJ KINDEREN

Heb je voor je werk te maken met leerlingen met sikkelcelziekte en wil je hier meer over te weten komen? Op 14 maart organiseren we een mini-congres waarin je informatie krijgt over deze ziekte. Je krijgt deze middag handvatten voor hoe hiermee om te gaan op school en inzicht in het dagelijks leven van kinderen met deze ziekte. Schrijf je …

Onze ambitie voor 2023 waargemaakt

Eind 2022 hebben wij als team van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs (Z&O) een plan uitgewerkt voor 2023 om ervoor te zorgen dat nog meer langdurig of chronisch zieke kinderen in de regio Rotterdam ondersteuning van onze consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) kunnen krijgen. Graag delen we wat we hiervoor het afgelopen jaar gedaan hebben en wat we bereikt hebben. …

De juf komt op visite in het ziekenhuis!

In het Erasmus MC-Sophia liggen ook kinderen die tussen de 4 en 18 jaar oud zijn. Soms verblijven zij er langer dan een week. Zij zijn dan naast patiënt ook leerling. Deze kinderen kunnen tijdens hun opname niet naar school waar hun vriendjes, vriendinnetjes en leerkrachten zijn. Het is wel mogelijk onderwijs te krijgen in het ziekenhuis. Naar school in …

Een kind met diabetes. Wat dan?

Heb je een leerling in de klas die diabetes heeft? Weet je wat de leerling met deze ziekte ervaart en wat de gevolgen voor het onderwijs kunnen zijn? Diabetes verandert het leven van een leerling enorm. Een leerling met deze ziekte moet altijd bewust met eten, medicatie en beweging omgaan. Leraren spelen hierin een rol. Het is belangrijk goede afspraken …

12 oktober Wereldreumadag

Op 12 oktober is het Wereldreumadag. Deze dag vragen we aandacht voor mensen met reuma en de impact van reuma op het leven van mensen. Nederland telt ruim twee miljoen mensen die één van de verschillende vormen van reuma hebben. De afgelopen jaren is reuma steeds meer een onzichtbare ziekte geworden. Dat komt door de steeds betere behandelingen die de …

Loulou, het eerste patiëntje met een mobiel steunhart

Het Erasmus MC Sophia heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een mobiel steunhart in gebruik genomen. Hiermee kunnen jonge kinderen die wachten op een donorhart zich vrijer bewegen en zich in de toekomst thuis voorbereiden op de transplantatie. Loulou is het eerste kind dat in Nederland het nieuwe steunhart kreeg. Ze is vier jaar en heeft een zwakke en vergrote …

Uitzending Topdoks in het Sophia Kinderziekenhuis zondag 1 oktober

De Topdoks Elbert & Rachel hebben onlangs in het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam de werkzaamheden van verschillende medewerkers overgenomen. In het televisieprogramma Topdoks draait het om ons menselijk lichaam. Hoe werkt het? Hoe bijzonder is het allemaal bedacht? En ook: wat kan ons lichaam allemaal wèl ondanks een beperking of bijvoorbeeld syndroom. Zo waren Elbert en Rachel ook nieuwsgierig …

Brochure over hartafwijkingen bij kinderen

Er bestaan verschillende afwijkingen aan het hart en de invloed op het dagelijks leven is divers. Een leerling met een hartafwijking kan problemen ondervinden op school. Speciaal voor leraren is er een brochure gemaakt over hartafwijkingen, waarin mogelijke gevolgen van de ziekte én adviezen/tips worden besproken. De consulenten onderwijsondersteuning zieke leerlingen denken graag mee met school en ouders. Wij leveren …

Educatieve spellen: een groot succes!

Lesgeven in het ziekenhuis vergt vaak een behoorlijke mate van creativiteit. We hebben niet al het schoolmateriaal dat er op de ‘thuisschool’ wordt gebruikt. Ook zijn leerlingen vaak beperkt in hun bewegingsvrijheid. Daarnaast willen we dat een lesmoment een fijne ervaring is. Educatieve spellen worden hierdoor regelmatig gespeeld met de leerlingen. Aangezien we leerlingen van 4 t/m 18 jaar lesgeven, …

Je begint aan je vervolgopleiding: wie vertel je dat je een chronische of langdurige ziekte hebt?

Je gaat beginnen aan een vervolgopleiding aan het MBO, HBO of de universiteit. Wellicht heb je een deel van de aanpassingen die mogelijk zijn al voor de start van de studie geregeld. Ook heb je wellicht al nagedacht over het wel of niet bespreken van je ziekte en eventuele beperkingen met contactpersonen van je opleiding. Dit besluit ligt uiteraard bij …

Met vlag en wimpel halverwege beland

Het is begin juli en veel eindexamenleerlingen hebben de vlag uithangen. Ze zijn geslaagd en mogen binnenkort hun diploma in ontvangst nemen. Na de zomervakantie gaan ze vol goede moed aan een nieuwe uitdaging beginnen. Supertrots zijn ze, en terecht. Trots en blij is ook Bram, leerling van 4 mavo. Hoewel hij nog geen officieel diploma in ontvangst mag nemen, …

Het is 19 juni, Wereld Sikkelceldag!

Aandacht voor mensen met sikkelcelziekte! Dit is hard nodig, alleen al in Nederland wonen 1.000-1.500 volwassenen en kinderen die lijden aan deze erfelijke bloedziekte. Heel veel meer mensen zijn zelfs drager van sikkelcelziekte. Dit betekent dat zij de ziekte niet hebben, maar wel kinderen kunnen krijgen die ziek zijn, tenminste als beide ouders drager zijn. Het zijn de zieke kinderen …

Bevindingen van het HOPE-Congres 2023

Leren van collega’s uit onder andere Hawaii, Australië, Ierland en Roemenië, een bezoek aan de ziekenhuisschool van Milaan en een mbo-school en een prachtige informatiefilm voor in de klas. Dit zijn voorbeelden van een aantal bijzondere activiteiten die we begin mei hebben mogen meemaken tijdens het HOPE Congres in Milaan. HOPE (Hospital Organisation of Pedagogues in Europe) is de internationale …

HOPE-congres 2023

Van 9 tot en met 12 mei vindt in Milaan het twaalfde HOPE-congres (Hospital Organisation of Pedagogues in Europe) plaats met als thema: Shaping the future with education. Dit congres vindt om de twee jaar plaats in telkens een ander Europees land. Het congres wordt bezocht door consulenten onderwijsvoorziening vanuit de hele wereld. Centraal staat het continueren van onderwijs aan …

Topdoks op bezoek

Naast artsen en verpleegkundigen zijn er meer superhelden werkzaam in het ziekenhuis. Dat is wat het programma Topdoks wil laten zien. Onlangs brachten de presentatoren Rachel & Elbert een bezoek aan de school het Sophia kinderziekenhuis. In het schoolllokaal werden zij ontvangen door de consulenten onderwijsondersteuning. De kinderen die opgenomen zijn in het ziekenhuis kennen de consulenten als “juf”. Normaal …

Onze missie voor 2023: meer langdurig en chronisch zieke leerlingen bereiken

Met een brede ervaring als manager in ziekenhuizen en adviseur voor zorg en onderwijs, startte Arianne van Beijnum in september 2022 als directeur van ons Expertisecentrum. Na vijf maanden concludeert Arianne dat de eerder opgedane kennis en ervaring van grote waarde is voor haar nieuwe rol. Nu ze ingewerkt is, staat ze te popelen om er samen met de consulenten …

Happy New Year!

De kerstvakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen. Ook in 2023 bieden we onderwijsondersteuning aan chronisch of langdurig zieke leerlingen. Zo begeleiden we leerlingen in het ErasmusMC-Sophia – aan het bed of in het klaslokaal op onderstaande foto – en in de regio Rotterdam op locatie. Wist je dat we ook docenten en intern begeleiders adviseren over de gevolgen …