Dezelfde toeslag voor studenten met medische beperking

Marlian Helmink1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent

Vorige week maakte minister Schouten bekend dat studenten vanaf 18 jaar met een medische beperking vanaf 1 april 2022 overal in Nederland een toeslag met hetzelfde minimumbedrag kunnen aanvragen. De mogelijkheid voor deze toeslag voor studenten die structureel te ziek zijn voor een bijbaan bestaat al sinds 2015. De hoogte ervan verschilde tot 31 maart echter per gemeente. Namens de consulenten van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs én voor het gemak ook maar even, namens alle studenten die structureel te ziek zijn voor een leuke bijbaan, dank u wel voor dit besluit!

Willekeur opgeheven

In ieder geval namens één student, die zijn leven wel heeft opgeleukt door deze studietoeslag. Het verschil in de hoogte bestaat dus al jaren, en is niet helemaal eerlijk. Aan die verschillen is nu paal en perk gesteld door ervoor te zorgen dat studenten vanaf 18 jaar met een medische beperking vanaf 1 april 2022 overal in Nederland eenzelfde minimumtoeslag krijgen. Willekeur voor een groot deel opgeheven. Daar zijn we blij mee!

Piet

Onze student, die liever niet met zijn echte naam op de website wil, noem ik hier maar even Piet. Piet is student aan één van de grote mbo-opleidingen in onze regio. Hij is daar op zijn plaats, maar dat ging niet vanzelf. Piet heeft een bloedziekte: sikkelcelziekte. Een erfelijke ziekte, waarbij rode ronde bloedcellen de vorm van een half maantje – een sikkel – aannemen. Dat is heel vervelend, omdat deze cellen daardoor moeilijker zuurstof kunnen vervoeren en ook nog eens korter leven. We gaan er geen biologieles van maken, maar het is een nare ziekte, die het leven van mensen met deze ziekte vaak moeilijker maakt. Een heleboel klachten, daarbij ook vaak moe, moe en nog eens moe. Gelukkig niet altijd even erg, maar in perioden van lichamelijke en/of mentale stress kan er een crisis ontstaan. In medische taal heet dat: crise. En dan is er heel veel heftige pijn.

School en sikkelcelziekte

Gelukkig heeft Piet op school altijd docenten die voorlichting hebben gekregen over deze ziekte. Ze weten dat een beetje extra zorg en aandacht Piet enorm helpt: geen tocht, niet te koud, genoeg drinken, soms pijnstillers op vaste tijden en niet al teveel lichamelijke inspanning.

Piet als student

Inmiddels doorliep Piet met succes de basisschool en de middelbare school en studeert hij nu. Laatst belde zijn zorgcoördinator met de vraag: ”Hoe nu verder met Piet? Hij verzuimt bijna veertig procent van de onderwijstijd, aan het eind van het schooljaar komt er een bindend studieadvies aan. Wat nu?”

Groot overleg

We organiseren een groot overleg op school, waar iedereen bij is: Piet en zijn moeder, de zorgcoördinator, de mentor, de consulent van ons Expertisecentrum én een gespecialiseerd sikkelcelverpleegkundige. En het is dankzij de sikkelcelverpleegkundige dat we tot een programma komen om het verzuim omlaag te brengen. In dat programma komen de volgende oplossingen terug:

  • Pijnstillers zijn altijd op school aanwezig;
  • Bij pijnklachten op school waarschuwt de mentor Piet’s moeder, zodat zij thuis doorgaat met pijnstilling;
  • Er ligt altijd een pakket warme, droge kleren op school en Piet’s jas gaat uit in de klas;
  • Als het buiten koud is, neemt Piet bij aankomst een lekkere warme douche op school;
  • We gaan buddy’s benoemen die Piet helpen eraan te denken dat hij veel moet drinken;
  • Piet hoeft ook niet meer mee te doen met de zwemlessen;
  • Werkstukken maakt Piet voortaan op school, zodat hij altijd hulp kan inroepen als hij er even doorheen zit. Een hele geruststelling;
  • En als hij thuis is, gaat Piet een uurtje slapen, ’s avonds niet te laat naar bed. Zo wordt hij stabieler en daardoor vaker naar school.

Piet vindt het ‘cool’. Hij is blij dat hij aan zijn medestudenten gaat vertellen wat voor ‘rotziekte’ hij heeft en waar hij allemaal aan moet denken om te voorkomen dat hij in een crise raakt.

De bijbaan van Piet

Met heel erg veel plezier werkt Piet bij een van de grote fastfoodketens. Hij vindt het leuk en bovendien kan hij de centjes niet missen. Voor een beetje geur en kleur in het leven heb je nu eenmaal geld nodig. Meedoen met je vrienden op zaterdagavond kost wat: energie en geld. Net als studeren op een mooie mbo-opleiding.

Maar gelukkig hebben we de gemeente nog

Piet is nu 18 jaar en vanaf deze leeftijd kan hij studietoeslag aanvragen! Daardoor kan hij zijn (beperkte) energie in de studie steken en genieten van zijn studententijd. Hij mist zijn bijbaantje wel, maar hij kan en mag nu meer uitgerust verder met zijn studie. En dat zonder geldzorgen.

Bedankt Nederland voor deze mooie regeling! Bedankt minister Schouten!