Docent of samenwerkingsverband

Docent of samenwerkingsverband

Docent of samenwerkingsverband

Waarschijnlijk komt het niet heel vaak voor dat u een kind in de klas heeft dat langdurig of chronisch ziek is. Als dat gebeurt, kan het voor u als docent lastig zijn om te bepalen hoe u hiermee omgaat. U wilt de leerling in kwestie les blijven geven, maar soms is dit simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een lange opname in het ziekenhuis. Toch bent u verplicht de leerling te begeleiden en te helpen.

Als Expertisecentrum weten wij veel over zieke leerlingen en de impact van de ziekte op de onderwijsontwikkeling. Wij denken graag met u mee, in de vorm van informatie, advies en ondersteuning. Ook kunnen wij uw leerling lesgeven als hij langdurig opgenomen wordt. Dit doen we altijd in samenspraak met u als docent, maar ook met het samenwerkingsverband waar uw school bij aangesloten is.

Samen met de ouders van uw leerling komen we graag tot een gedegen plan van aanpak. Zo zorgen we ervoor dat iedere leerling zich zo goed mogelijk kan blijven ontwikkelen.


Onze diensten

  • Informeren over gevolgen ziekte/behandeling op onderwijs
  • Adviseren over aanpassingen/oplossingen
  • (deels) Overnemen lesgevende taak
  • Adviseren over onderhouden contact met leerling, ouders/verzorgers
  • (adviseren over) De inzet van bijvoorbeeld KlasseContact
  • Organiseren van informatieavonden
  • Voorlichting op school of deelname aan overleg


Onze diensten

Onderwijs | Adviseren en voorlichten | Ondersteunen, bemiddelen

  • Het voeren van advies en informatiegesprekken met ouders, het kind en/of school
  • Lesgeven en helpen bij het maken van schoolwerk en examens, zowel in het ziekenhuis als thuis
  • Het kind motiveren om de draad weer op te pakken
  • Een luisterend oor bieden
  • Informeren over de gevolgen die ziekte en/of behandeling kunnen hebben voor het onderwijs en de schoolloopbaan
  • Bemiddeling tussen school en ouders en aangeven waar een leerling recht op heeft

Interessante nieuwsberichten

Een bijzonder jaar

2024 was een bijzonder jaar voor het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam. Onze inspanningen om meer bekendheid te geven aan de kosteloze ondersteuning hebben dit jaar geleid tot ondersteuning van 650 langdurig en chronisch zieke leerlingen, hun ouders en leerkrachten binnen onze gehele regio Rotterdam. Daarnaast stond 2024 in het teken van ons 25-jarig bestaan als stichting. In deze periode …

Mooie initiatieven uit de landelijke samenwerking met Ziezon

Onze consulenten hebben een goede samenwerking met hun landelijke collega-consulenten. Zij werken bijvoorbeeld in werkgroepen die gekoppeld zijn aan een ziektebeeld. Zo is er een werkgroep nefrologie. Nefrologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ziekten aan de nieren. De consulenten in deze werkgroep constateerden dat er geen brochure was over een leerling die een niertransplantatie ondergaat. Zo’n …

Snuffelstage van Aniek en Julia

Wij zijn Aniek en Julia en voor de PABO mochten wij een snuffelstage lopen in het Sophia Kinderziekenhuis. We hebben op deze dag met verschillende juffen in het ziekenhuis meegelopen. Hierbij hebben wij meerdere lessen gezien en hebben wij een interview met een leerkracht afgenomen. Tijdens de lessen vonden we het mooi om te zien dat de kinderen met een …

Statiegeldactie Sikkelcel groot succes!

In samenwerking met verschillende filialen van Albert Heijn hebben onze consulenten een statiegeldactie op touw gezet voor het Sikkelcelfonds. De opbrengst van deze actie werd afgelopen vrijdag overhandigd aan kinderarts en hematoloog Marjon Cnossen. Mede-oprichter en voorzitter van het Sikkelcelfonds. Sikkelcelziekte Sikkelcelziekte is een relatief onbekende ziekte waarbij er sprake is van een erfelijke vorm van chronische bloedarmoede. Deze ziekte …