Docent of samenwerkingsverband

Docent of samenwerkingsverband

Docent of samenwerkingsverband

Waarschijnlijk komt het niet heel vaak voor dat u een kind in de klas heeft dat langdurig of chronisch ziek is. Als dat gebeurt, kan het voor u als docent lastig zijn om te bepalen hoe u hiermee omgaat. U wilt de leerling in kwestie les blijven geven, maar soms is dit simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een lange opname in het ziekenhuis. Toch bent u verplicht de leerling te begeleiden en te helpen.

Als Expertisecentrum weten wij veel over zieke leerlingen en de impact van de ziekte op de onderwijsontwikkeling. Wij denken graag met u mee, in de vorm van informatie, advies en ondersteuning. Ook kunnen wij uw leerling lesgeven als hij langdurig opgenomen wordt. Dit doen we altijd in samenspraak met u als docent, maar ook met het samenwerkingsverband waar uw school bij aangesloten is.

Samen met de ouders van uw leerling komen we graag tot een gedegen plan van aanpak. Zo zorgen we ervoor dat iedere leerling zich zo goed mogelijk kan blijven ontwikkelen.


Onze diensten

  • Informeren over gevolgen ziekte/behandeling op onderwijs
  • Adviseren over aanpassingen/oplossingen
  • (deels) Overnemen lesgevende taak
  • Adviseren over onderhouden contact met leerling, ouders/verzorgers
  • (adviseren over) De inzet van bijvoorbeeld KlasseContact
  • Organiseren van informatieavonden
  • Voorlichting op school of deelname aan overleg


Onze diensten

Onderwijs | Adviseren en voorlichten | Ondersteunen, bemiddelen

  • Het voeren van advies en informatiegesprekken met ouders, het kind en/of school
  • Lesgeven en helpen bij het maken van schoolwerk en examens, zowel in het ziekenhuis als thuis
  • Het kind motiveren om de draad weer op te pakken
  • Een luisterend oor bieden
  • Informeren over de gevolgen die ziekte en/of behandeling kunnen hebben voor het onderwijs en de schoolloopbaan
  • Bemiddeling tussen school en ouders en aangeven waar een leerling recht op heeft

Interessante nieuwsberichten

18 april: Dag van de preventie

Op 18 april 2025 staat de Dag van de Preventie in het teken van ‘het belang van preventie voor gezondheid, veiligheid en welzijn’. Preventie betekent: problemen vóór zijn. Door op tijd te signaleren en in te grijpen kun je veel ellende voorkomen. Of het nu gaat om gezondheid, gedrag of ontwikkeling — hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Gezondheid …

Ervaringsverhaal van Elin

Door de moeder van Elin De keuzelessen zijn weer gestart. Vanaf groep 4 zijn er elk schooljaar 4 periodes waarin de kinderen groepsdoorbrekend les krijgen. Leuke activiteiten zoals koken, fotograferen, sporten, creatief met hout of ander materiaal. In de BSO-ruimte van de school is een groepje kinderen van 7 tot 12 jaar bezig met het maken van pompondieren. Ook Elin …

Presentatie HOPE congres: Lespakket over het Sophia Kinderziekenhuis

De CED-groep heeft in opdracht van de Vrienden van Sophia een bijzonder en gratis lespakket ontwikkeld, gericht op het Sophia Kinderziekenhuis. Het lespakket bestaat uit vijf lessen, waarin leerlingen een inkijkje in het kinderziekenhuis krijgen. Zo leren ze verschillende beroepen uit het kinderziekenhuis kennen, denken ze na over gezondheid en bespreken ze verschillende ervaringen in het ziekenhuis. De lessen kunnen …

Armoede onder Rotterdamse kinderen: de impact op gezondheid en onderwijs

Rotterdam is de armste stad van Nederland, met ongeveer 18,5 procent van de inwoners die onder de armoedegrens leeft. Dat betekent dat ruim 87.000 Rotterdammers moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. In sommige wijken, zoals Delfshaven en Feijenoord, leeft zelfs een kwart tot een derde van de mensen in armoede. Voor kinderen die opgroeien in armoede heeft dit …