Docent of samenwerkingsverband

Docent of samenwerkingsverband

Docent of samenwerkingsverband

Waarschijnlijk komt het niet heel vaak voor dat u een kind in de klas heeft dat langdurig of chronisch ziek is. Als dat gebeurt, kan het voor u als docent lastig zijn om te bepalen hoe u hiermee omgaat. U wilt de leerling in kwestie les blijven geven, maar soms is dit simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een lange opname in het ziekenhuis. Toch bent u verplicht de leerling te begeleiden en te helpen.

Als Expertisecentrum weten wij veel over zieke leerlingen en de impact van de ziekte op de onderwijsontwikkeling. Wij denken graag met u mee, in de vorm van informatie, advies en ondersteuning. Ook kunnen wij uw leerling lesgeven als hij langdurig opgenomen wordt. Dit doen we altijd in samenspraak met u als docent, maar ook met het samenwerkingsverband waar uw school bij aangesloten is.

Samen met de ouders van uw leerling komen we graag tot een gedegen plan van aanpak. Zo zorgen we ervoor dat iedere leerling zich zo goed mogelijk kan blijven ontwikkelen.


Onze diensten

  • Informeren over gevolgen ziekte/behandeling op onderwijs
  • Adviseren over aanpassingen/oplossingen
  • (deels) Overnemen lesgevende taak
  • Adviseren over onderhouden contact met leerling, ouders/verzorgers
  • (adviseren over) De inzet van bijvoorbeeld KlasseContact
  • Organiseren van informatieavonden
  • Voorlichting op school of deelname aan overleg


Onze diensten

Onderwijs | Adviseren en voorlichten | Ondersteunen, bemiddelen

  • Het voeren van advies en informatiegesprekken met ouders, het kind en/of school
  • Lesgeven en helpen bij het maken van schoolwerk en examens, zowel in het ziekenhuis als thuis
  • Het kind motiveren om de draad weer op te pakken
  • Een luisterend oor bieden
  • Informeren over de gevolgen die ziekte en/of behandeling kunnen hebben voor het onderwijs en de schoolloopbaan
  • Bemiddeling tussen school en ouders en aangeven waar een leerling recht op heeft

Interessante nieuwsberichten

Uitzending Topdoks in het Sophia Kinderziekenhuis zondag 1 oktober

De Topdoks Elbert & Rachel hebben onlangs in het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam de werkzaamheden van verschillende medewerkers overgenomen. In het televisieprogramma Topdoks draait het om ons menselijk lichaam. Hoe werkt het? Hoe bijzonder is het allemaal bedacht? En ook: wat kan ons lichaam allemaal wèl ondanks een beperking of bijvoorbeeld syndroom. Zo waren Elbert en Rachel ook nieuwsgierig …

Brochure over hartafwijkingen bij kinderen

Er bestaan verschillende afwijkingen aan het hart en de invloed op het dagelijks leven is divers. Een leerling met een hartafwijking kan problemen ondervinden op school. Speciaal voor leraren is er een brochure gemaakt over hartafwijkingen, waarin mogelijke gevolgen van de ziekte én adviezen/tips worden besproken. De consulenten onderwijsondersteuning zieke leerlingen denken graag mee met school en ouders. Wij leveren …

Educatieve spellen: een groot succes!

Lesgeven in het ziekenhuis vergt vaak een behoorlijke mate van creativiteit. We hebben niet al het schoolmateriaal dat er op de ‘thuisschool’ wordt gebruikt. Ook zijn leerlingen vaak beperkt in hun bewegingsvrijheid. Daarnaast willen we dat een lesmoment een fijne ervaring is. Educatieve spellen worden hierdoor regelmatig gespeeld met de leerlingen. Aangezien we leerlingen van 4 t/m 18 jaar lesgeven, …

Je begint aan je vervolgopleiding: wie vertel je dat je een chronische of langdurige ziekte hebt?

Je gaat beginnen aan een vervolgopleiding aan het MBO, HBO of de universiteit. Wellicht heb je een deel van de aanpassingen die mogelijk zijn al voor de start van de studie geregeld. Ook heb je wellicht al nagedacht over het wel of niet bespreken van je ziekte en eventuele beperkingen met contactpersonen van je opleiding. Dit besluit ligt uiteraard bij …