Een langdurig ziek kind in je omgeving? Regel een verwenmoment!

Janneke Waal 3. Leerkracht/docent

Onlangs zag ik in mijn woonplaats een wensambulance staan. Deze wordt ingezet om wensen van ernstig, doorgaans terminaal zieke mensen in vervulling te laten gaan. Een prachtig initiatief dat me meteen deed terugdenken aan een blog die ik ruim twee jaar geleden schreef, over organisaties die een opkikker of verwenmoment regelen voor langdurige zieke kinderen zoals wij in ons Expertisecentrum iedere dag tegenkomen.

Vele mooie initiatieven

Misschien een mooi moment om deze blog nog eens onder de aandacht te brengen. Er zijn in ons land zoveel mooie initiatieven om wensen van ernstige zieke mensen, ook kinderen, in vervulling te laten gaan en hen een onvergetelijke dag te bezorgen. Daar schreef ik toen over.

Toen ik de blog nog eens doorlas, realiseerde ik me dat daarin een organisatie ontbreekt, die ik nu toch nog even apart wil noemen. Deze organisatie, Care For Life, bezorgde begin vorig schooljaar een prachtige elektrische bakfiets bij een van mijn leerlingen, zodat zijn moeder, die geen Nederlands rijbewijs heeft, hem en zijn broertje dagelijks naar school kon brengen. De ambulant begeleider die namens het samenwerkingsverband betrokken is bij deze leerling wees me onlangs nog op twee stichtingen die ik nog niet kende: Europarcs Charity Foundation en Stichting Gaandeweg. Beide stichtingen bieden gezinnen waarin een kind getroffen is door kanker een gratis vakantie aan.

Een andere leerling van mij mocht eind juni met de Stichting Make-A-Wish een dag als VIP naar het grote paardenevenement CHIO in Rotterdam. Ze genoot er enorm van. Vooral ook van alle ruiters die na afloop van hun optreden hun cap afnamen en naar haar zwaaiden. We zullen er maar niet bij vertellen, dat ze na een tijdje ontdekte, dat Prinses Beatrix vlak achter haar zat.

Wensenkamer

De stichting Make-A-Wish heeft haar eigen interactieve wensenkamer in het vier jaar geleden geopende Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie (PMC). Kinderen kunnen er deelnemen aan activiteiten en in de zithoek kunnen kinderen nadenken over hun allerliefste wens. De wensenkamer maakt de drempel om een kind aan te melden laag. Dit betekent niet dat deze en andere vergelijkbare stichtingen er alleen zijn voor kinderen met een oncologische aandoening. Ook de wensen van kinderen met andere ernstige aandoeningen worden vervuld.

Wat kan ik doen?

Krijg je als school, hulpverlener, familie, vriend of kennis in je omgeving te maken met een ernstig of langdurig ziek kind en zou je wel iets willen doen of betekenen, maar weet je niet hoe of wat? Lees mijn blog nog eens. Wellicht brengt het je op een goed idee en maak je met jouw aanmelding een zieke leerling enorm blij. Immers, elk ernstig of langdurig ziek kind verdient een verwenmoment.