terugblik

Een terugblik op 2022

Marlian Helmink 1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent

Bijna een jaar voorbij. In 2022 hebben veel scholen, ouders, zorginstellingen en regionale ziekenhuizen ons weer weten te vinden. De route naar het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs, om de zieke leerlingen aan te melden, is redelijk bekend. De leerlingen, opgenomen in het Erasmus Mc, vinden we gelukkig zelf allemaal! Bij december past traditioneel een terugblik op het voorbije jaar.

Support van anderen

De support van familie en vriendengroepen is vaak indrukwekkend: als consulent mag je soms deelnemen aan een speciaal opgerichte WhatsAppgroep. In zo’n appgroep ben je vanaf de zijlijn getuige van de warmte en de dragende kracht van steun van andere mensen. Het is een lichtpuntje! Dat gun je alle zieke leerlingen.

Blogs uit 2022

Als Expertisecentrum Ziek en Onderwijs blikken we ook terug op de blogs die we hebben geschreven. In januari trappen we af met een verhaal over een tentoonstelling in een kinderziekenhuis in Rusland. De tentoonstelling is georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in Moskou. De kunstenaars zijn kinderen in een kinderziekenhuis in Moskou of in Nederland. Ook één van onze leerlingen heeft een kunstwerkje ingezonden. Het thema van de tentoonstelling is: ‘The World is Amazing’. Een maand later wordt het thema op een verdrietige manier bevestigd. Moskou is dichtbij en toch onbereikbaar. Hoe onvoorstelbaar!

In samenwerking met de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCTS) organiseren we een webinar voor leerlingen met CF en hun ouders. We brengen het belang van de medisch pedagogisch zorgverlener voor kind en ouders in beeld, wijzen op een recht op toeslag voor jongeren met een medische beperking. En hoe leuk: we ervaren meteen dat deze blog is gelezen, want we ontvangen een bedankje van een leerling, die met succes zo’n toeslag heeft aangevraagd!:-)

We interviewen Marion Potters van De Vereniging Kinderkanker Nederland (VKN) en informeren zo onze lezers over de leskoffers van de VKN, gemaakt voor leerkrachten met een leerling met kanker in de klas. We geven tips om schoolverzuim te voorkomen bij leerlingen met darmziekten. Ook vragen we aandacht voor een erfelijke bloedziekte, die alleen voorkomt bij mensen met kleur. We beschrijven het ontroerende geluksmoment van een kind als hij na lange tijd, via KlasseContact online in verbinding komt met zijn klasgenoten en onderstrepen het belang van lesgeven op de Intensive Care. Een hele lijst!

En we geven een opsomming van organisaties die zieke kinderen en /of gezinnen waarin een kind getroffen is door ziekte, een verwenmoment geven! Een heel praktische blog. Doe er je voordeel mee!

Leerlingen aan het woord

We vertellen het verhaal van Kaan, die van speciaal onderwijs naar een reguliere school ging, ondanks zijn acute leukemie. Miahna vertelt ons zelf waarom zij school belangrijk vindt, ook al is ze ziek en ver van huis en Boaz deelt een belangrijke tip voor klasgenoten van een zieke leerling.

Fijne feestdagen!

Annemieke, Arianne, Claudia, Janneke, Marije, Marlian, Monique en Murielle wensen jullie een gezellige kersttijd en een gelukkig & gezond 2023!