Dat het superfijn is als er op school bij ziekte van een leerling snel gehandeld kan worden, blijkt wel uit het volgende voorbeeld:
Pieter-Bas is een actieve, sportieve jongen. Daarnaast is hij erg leergierig en wanneer hij in groep 8 start ziet het ernaar uit dat hij, ná de basisschool, zijn schoolcarrière mag vervolgen op het VWO. Hij heeft er zin in, met de basisschool is hij onderhand wel klaar en hij kijkt ernaar uit om met nieuwe, onbekende vakken zoals wiskunde, Frans en Engels te beginnen.
Maar dan gebeurt er in februari van dat schooljaar iets waar niemand op rekent: hij krijgt zomaar, volledig onverwachts, een hersenbloeding. Met spoed wordt hij opgenomen in het ziekenhuis en er volgt een hersenoperatie: een spannende ingreep, waarbij het erop aankomt dat Pieter-Bas hieraan geen restverschijnselen, zoals een verlamming of spraakproblemen, overhoudt. Tot ieders grote opluchting verloopt alles prima en ondanks dat Pieter-Bas een flinke tijd niet naar school kan en aardig wat lessen mist, blijft zijn juf aan het eind van het schooljaar bij haar VWO-advies.
Pieter-Bas begint in augustus enthousiast en vol goede moed aan zijn brugklas jaar. Hij merkt al snel dat het op de nieuwe school niet zo gemakkelijk gaat als dat hij gewend was op de basisschool. Het gaat allemaal niet meer vanzelf en hij moet goed opletten in de klas. Ook moet hij wennen aan het vele huiswerk en hij is zeker niet meer de beste van de klas, zoals voorheen, terwijl hij dat eigenlijk wel zou willen.
Een nieuwe ingreep
Na ongeveer 5 maanden in de nieuwe klas, melden zijn ouders bij de mentor dat Pieter-Bas in het ziekenhuis op controle is geweest voor zijn ingreep van het jaar ervoor. Tot hun schrik is gebleken dat niet alles in orde is en dat Pieter-Bas opnieuw geopereerd moet worden. Wéér staat hem een spannende ingreep te wachten, met vervolgens een langdurig herstel thuis. De operatie zal binnen twee weken plaats moeten vinden: het wachten is op een oproep van het ziekenhuis. Maar, hoe moet dat nu? Want als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat er nu in deze VWO-klas niet zoveel lessen gemist kunnen worden zonder dat dat gevolgen heeft voor de resultaten. Zowel ouders als Pieter-Bas zien het nu even niet meer zitten en de stress is enorm hoog. Pieter-Bas is er van overtuigd dat hij het VWO nu echt niet meer kan halen.
Thuis herstellen met KPN Klassecontact
Gelukkig heeft de mentor van Pieter-Bas een oplossing. Al een paar keer eerder heeft zij op school met zieke leerlingen in haar klas te maken gehad en zij weet hoe belangrijk het is om een zieke leerling bij de les te houden: om verzuim te voorkomen, lesstof bij te houden, maar zeker ook om contact met de klasgenootjes te hebben. Nog dezelfde dag wordt via een consulent van ons Expertisecentrum Ziek en Onderwijs een aanvraag ingestuurd voor een KPN KlasseContact. Hiermee kan Pieter-Bas, ná zijn tweedaagse verblijf in het ziekenhuis voor de ingreep én zodra hij daar fit genoeg voor is, op afstand de lessen volgen.
Een week later al wordt het KlasseContact geïnstalleerd, nog vóórdat Pieter-Bas in het ziekenhuis ligt. Pieter-Bas is er gewoon zelf bij als de Klasgenoot (de apparatuur voor in de klas) en de laptop voor thuis geïnstalleerd worden en hij vraagt de KPN- monteur het hemd van het lijf over hoe een en ander nu werkt. Hij neemt ’s middags zelf de laptop mee naar huis en kiest zelf twee klasgenootjes uit die gaan zorgen dat de Klasgenoot steeds in het juiste lokaal komt voor de les. Ook deze twee buddy’s worden goed geïnstrueerd en zij nemen de taak op zich om de docenten wegwijs te maken met de microfoon. Pieter-Bas is enthousiast en vertelt zijn ouders in detail hoe alles werkt en dat alles dus compleet op school klaar staat zodat hij, zodra hij fit genoeg is, vanuit thuis alles kan volgen.
Toetsen maken op afstand
Dan volgt de operatie. Pieter-Bas is twee dagen in het ziekenhuis en mag dan naar huis. Hij voelt zich vermoeid maar is blij dat alles achter de rug is. Op dag vier meldt hij bij de mentor dat hij heel graag met de lessen wil beginnen. Eerst een paar dagen alleen ’s morgens, al snel hele dagen. De klasgenoot staat op zijn tafel, zijn klasgenootjes zien hem en kletsen met hem, hij kletst met de docent en doet gewoon mee, zelfs als de leerlingen in een groepje aan een opdracht werken. En dit gaat zo twee maanden lang door: Pieter-Bas is zichtbaar in de klas, mist niets en is volledig actief bij de les betrokken. En…… hoe zit het met het maken van toetsen? Ja, ook dat werd opgelost. Enkele docenten namen één op één toetsen met Pieter-Bas mondeling af via de Klasgenoot, een enkele keer maakte de mentor een uurtje vrij om een belangrijke toets bij Pieter-Bas thuis af te nemen.
Resultaten nog steeds op peil
Inmiddels loopt het schooljaar bijna ten einde en het gaat Pieter-Bas sinds twee weken weer naar school. Ondanks zijn ziekenhuisopname en langdurige herstelperiode thuis lukte het hem om zijn resultaten in de brugklas op peil te houden. Het komt goed en Pieter-Bas en zijn ouders hebben er alle vertrouwen in. Met beslist mooie cijfers zal Pieter-Bas bevorderd worden naar leerjaar 2 VWO. Hij was dan misschien niet de beste van de klas in dit schooljaar, maar zeker wel een leerling die, ondanks veel tegenslag, heeft laten zien wat hij kan en wat hij waard is. Een super doorzetter dus!