Ervaringsverhaal van Elin

Anja Niemeijer1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent, 4. Samenwerkingsverband, 5. (para)Medici, Doelgroep, Uncategorized

Door de moeder van Elin

De keuzelessen zijn weer gestart. Vanaf groep 4 zijn er elk schooljaar 4 periodes waarin de kinderen groepsdoorbrekend les krijgen. Leuke activiteiten zoals koken, fotograferen, sporten, creatief met hout of ander materiaal. In de BSO-ruimte van de school is een groepje kinderen van 7 tot 12 jaar bezig met het maken van pompondieren. Ook Elin van 8 jaar doet mee vanuit thuis. Samen met 2 vriendinnen uit haar klas. Klassecontact maakt het mogelijk dat naast de lessen in de klas, Elin ook mee kan doen met deze lessen. De andere kinderen laten voor de camera hun pomponnen zien en Elin vanuit thuis de hare. Er wordt gekletst en de leerkracht betrekt Elin bij de groep. Aan het eind van de les een groepsfoto met het voorlopige eindresultaat. Volgende week weer verder tijdens de keuzeles. Onderwijs op afstand, maar door klassecontact midden in de groep.

Elin heeft vanaf groep 1 klassecontact. Na een maandenlange opname waarin Elin helaas zieker bleek dan gedacht, was duidelijk dat fulltime onderwijs er voorlopig niet in zou zitten. De onderwijsconsulent van de ziekenhuisschool van het Sophia Kinderziekenhuis opperde de inzet van KlasseContact. Dit bleek al snel een goede keuze. Fysiek naar school waar het kan en thuis waar het nodig is.

Ondertussen heeft Elin een heel mediacentrum als ze thuis meedoet met de klas. Een laptop, tablet en de laptop van KlasseContact zorgen ervoor dat ze ondertussen in groep 4 zit en het onderwijs goed kan volgen.

Elke week gaat Elin 3 dagen 2 uur naar school. Een kinderverpleegkundige gaat met haar mee, zodat ze op school de medische zorg en nabijheid krijgt die nodig is. Daarnaast ondersteunt de kinderverpleegkundige bij het inzetten van de hulpmiddelen. Elin gaat met veel plezier naar school. Een veilige plek waar ze kind mag en kan zijn, waar spelen en ontwikkelen voorop staan. Het tussen haar vriendinnen en klasgenoten zijn, levert Elin heel veel kwaliteit van leven op. Het kletsen, ontdekken, leren, samenwerken en het toch even kletsen met je vriendin als je eigenlijk stil moet rekenen. Voor veel kinderen heel vanzelfsprekend. Voor Elin een lijntje naar het gewone leven. Na een aantal weken thuis vanwege de griepepidemie, waren zowel Elin als de klas heel blij dat ze weer naar school kan.

Naast de momenten op school, maakt Elin dagelijks gebruik van KlasseContact. Het is mooi om te merken hoe de leerkrachten steeds weer zoeken naar manieren om onderwijs op afstand dichtbij te brengen. Samenwerken in een klein groepje als de rest van de klas op de gang werkt. De Klasgenoot verplaatsen naar een andere ruimte, zodat Elin ook daar mee kan doen. Maar ook hoe eenvoudig Elin zonder aanpassingen door de leerkracht de lessen thuis kan volgen. Elin kan de Klasgenoot laten inzoomen op het digibord, naar links en rechts bewegen en het rode lampje is ondertussen goed bekend bij zowel leerkracht als klasgenoten: Elin wil ook iets vragen of zeggen. Het is fijn voor de leerkracht en de klas dat ook zij Elin kunnen zien op de Klasgenoot. Dat maakt samenwerken wel erg fijn.

Elin hoort erbij. In de klas en op school en daardoor ook in de buurt. Elin zit op het regulier onderwijs op een school vlakbij huis. Voor school was het spannend. Een medisch zeer complex meisje met de nodige hulpmiddelen en zorg. Voor ons als ouders was het ook spannend. Maar naar dezelfde school kunnen als haar zussen en zusje, de identiteit van de school, haar klasgenoten tegenkomen in de wijk, speelafspraakjes maken dichtbij huis waren redenen om dit basisschoolavontuur toch aan te gaan. Het heeft Elin gebracht waar we op hoopten voor haar en nog zoveel meer. Ook voor haar school. Al jong leren de kinderen dat iedereen anders is, maar dat anders zijn niet betekent dat iemand niet mee kan doen. Samen zoeken naar mogelijkheden, want vaak liggen die dichterbij dan je denkt. Voor Elins klas is Elin een klasgenoot zoals elk ander kind. Een kind waarmee je soms rekening moet houden als je een balspel doet of als je tikkertje speelt. Maar ook een kind waarmee je lekker kan knutselen, spelen en kletsen. Samen kind zijn.