Examen in coronatijd

Examensurveillance in coronatijd

Expertisecentrum Ziek en Onderwijs 1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent, Doelgroep

Is hier een feestje aan de gang? Welnee, een kratje bier of borrelnootjes vind je niet in deze partytent. Wel een eindexamenkandidaat die, in gezelschap van twee surveillanten, geconcentreerd bezig is met het centraal schriftelijk eindexamen 2021.

Als een langdurig of chronisch zieke leerling niet op de gebruikelijke manier examen kan doen, zijn er legio mogelijkheden om tóch deel te nemen aan het examen. Ouders en docenten kunnen daarvoor de hulp inschakelen van onze consulenten. Het centraal schriftelijk eindexamen kan na melding aan de inspectie in het ziekenhuis, thuis of elders gemaakt worden. Mits er twee surveillanten bij aanwezig zijn. Dit jaar kwamen er zestien verzoeken voor surveillance bij ons binnen. Gelukkig hebben we ze allemaal kunnen honoreren.

Coronaproof

Corona vormt hierbij een extra uitdaging. En zo kwam het dat onze consulent Marlian Helmink en Claudia Risseeuw, zorgcoördinator Stedelijk Dalton Lyceum, surveilleerden in een partytent in de achtertuin van hun leerling. Regen en storm alom. Alles in verband met enorme voorzichtigheid van de ouders in coronatijd.

Examen in coronatijd: Marlian is er klaar voor

De regen heeft inmiddels de tafel bereikt, maar dat verhindert niet een lach op het gezicht van consulent Marlian Helmink.

Zorgcoördinator Claudia Risseeuw van het Stedelijk Dalton Lyceum, als tweede surveillant aanwezig, is ook blij met het kacheltje op tafel.

Niet alle examens worden in een partytent afgenomen. Yuri Visser, mentor mavo Rotterdam, surveilleert hier vanuit de warme huiskamer van zijn leerling.

Examensurveillance in coronatijd: aan huis of buiten in een tent

Ook Sanne Gersonius, docent op het Lyceum Oudehoven in Gorinchem, kan haar werkzaamheden als surveillant droog uitvoeren.

Alternatieve manieren om examen te doen

Zeker als je als school in een vroegtijdig stadium signaleert dat het reguliere examen mogelijk niet realistisch is voor één van je leerlingen, zijn er veel alternatieven die jouw leerling toch helpen naar het diploma. Gelukkig maar, want als je chronisch of langdurig ziek bent, kan een diploma op een positieve manier bijdragen aan je toekomstbeeld. In het Ziezon Examendossier ‘Op weg naar het diploma’ staan alle mogelijke aanpassingen uitgebreid beschreven, voor scholen en voor ouders.

Rest ons de examenkandidaten veel succes te wensen met de examens die nog komen!