HOPE-congres 2023

Anja Niemeijer1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent, 4. Samenwerkingsverband, 5. (para)Medici, Doelgroep

Van 9 tot en met 12 mei vindt in Milaan het twaalfde HOPE-congres (Hospital Organisation of Pedagogues in Europe) plaats met als thema: Shaping the future with education.

Dit congres vindt om de twee jaar plaats in telkens een ander Europees land. Het congres wordt bezocht door consulenten onderwijsvoorziening vanuit de hele wereld. Centraal staat het continueren van onderwijs aan langdurig zieke kinderen. Door middel van presentaties en workshops worden ervaringen uitgewisseld door vertegenwoordigers van vergelijkbare organisaties als het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs en onderwijsbegeleidingsdiensten.

Ook de consulenten van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs zullen aanwezig zijn op het congres. Zij zullen een presentatie geven over de inzet van multidisciplinaire teams om de ondersteuning aan langdurig zieke kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen.
Een multidisciplinair team bestaat uit een arts, een psycholoog, een medisch maatschappelijk werker, een medisch pedagogisch zorgverlener, een nurse practitioner en een consulent OZL. Tijdens vergaderingen, waarin de situatie van de patiënt wordt besproken, wordt de expertise van alle disciplines zeer gewaardeerd. De ervaring leert dat de inzet van dergelijke multidisciplinaire teams in andere landen nog in de kinderschoenen staat.

De consulenten van het Expertisecentrum hopen nieuwe inzichten en ervaringen op te doen die zij kunnen toepassen om het onderwijs aan langdurig zieke kinderen in Nederland nog verder te verbeteren.