Kiezen voor een studie en daarmee vaak een bepaalde toekomst (richting), is voor geen enkele jongere makkelijk. Als je dan ook nog rekening te houden hebt met de invloed van jouw ziekte op die keuze, betekent dit dat je goed moet nadenken. Maar ook dat je actie moet ondernemen, bijvoorbeeld door advies te vragen. Je bent niet de enige, één op de zeven jongeren staat voor dezelfde uitdaging. Gelukkig is er hulp!
‘Wat vind ik leuk?’
De zoektocht naar een vervolgopleiding begint vaak met vragen als ‘Wat vind ik leuk?’, ‘Waar liggen mijn interesses?’ en ‘Wat kan ik goed?’ Er zijn heel veel testen ontwikkeld om je te helpen de juiste opleiding te kiezen. Als je eenmaal weet wat je leuk vindt, kun je op zoek naar opleidingen en beroepen die bij je passen. Natuurlijk is het wel verstandig om de beperkingen, leefregels en belemmeringen mee te laten wegen in je keuze.
Pas geleden kwam ik in contact met een jongere die naast ‘leuk’ en ‘daar ben ik goed in’ een andere overweging nog belangrijker vindt. Hij zegt: “Ik kies voor díe opleiding die mij in staat stelt een baan te vinden waardoor ik financieel onafhankelijk word en zelfstandig kan leven.” Zelfredzaamheid op zoveel mogelijk levensterreinen is zijn stip op de horizon.
Hulp op school
Iedereen maakt eigen keuzes, maar dat betekent niet dat je die keuzes alleen hoeft te maken. Op school kunnen docenten je helpen bij jouw loopbaanoriëntatie. Ook kun je jouw dokter of de consulenten onderwijsondersteuning vragen actief met je mee te denken. En zelf weet je vanuit ervaring al veel over leren en ziek zijn. Je hebt immers al veel ervaring met jezelf.
Als je een beeld hebt van de mogelijkheden die er voor jou zijn, en welke aanpassingen aan het leertraject jij nodig hebt, kun je gerichter op pad. Je kunt dan bijvoorbeeld direct de goede vragen stellen aan iemand van jouw gewenste opleiding of onderwijsinstelling. Tip: bedenk van tevoren wat je wilt vertellen over jouw ziekte. In het algemeen adviseer ik je om open en eerlijk te zijn over wat je wel en niet kunt. Een opleiding moet immers passend zijn! Of binnen de mogelijkheden, passend worden gemaakt. Denk aan digitale opties bij groepsopdrachten, aangepaste lestijden en het uitstellen van het moment van een bindend studieadvies. Wist je dat een gesprek met de studentendecaan van jouw school altijd vertrouwelijk is? Informatie mag niet zonder jouw toestemming worden gedeeld met de opleiding van jouw keuze.
En wat die aanpassingen betreft: er is veel mogelijk! Ook al zijn er verschillen per opleiding en onderwijsinstelling. Het vierde boekje in de reeks Zorgen over, zorgen voor… over studieloopbaan en een chronische of langdurige ziekte staat boordevol handige tips en relevante websites met tips waar je op kunt letten om goed beslagen ten ijs te komen. Doe er je voordeel mee. Ik wens je veel succes met je keuze!