Langdurig of ernstig ziek? Dan kun je wel een oppepper gebruiken!

Janneke Waal 1. Leerling, 2. Familie

Als consulent onderwijsondersteuning ontmoet ik leerlingen in soms wel de moeilijkste tijd in hun nog jonge leven. De onbezorgdheid en onbevangenheid, die (jonge) kinderen vaak zo kenmerken, maken plaats voor zorgen en onzekerheid over de toekomst. De ziekte van een kind heeft niet alleen zijn weerslag op het kind zelf, maar vanzelfsprekend ook op ouders, broertjes of zusjes en andere nauw betrokkenen. Als wij bij leerlingen thuis of aan bed komen, maken wij van dichtbij mee hoe ingrijpend het ziek zijn kan zijn voor het kind en het hele gezin. Soms is de situatie dusdanig, dat je denkt: ‘deze leerling of dit gezin kan wel een oppepper gebruiken’. Onderdeel van de maatwerkondersteuning die wij als Expertisecentrum bieden, is de mogelijkheid een opkikker te regelen. Bijvoorbeeld het in vervulling laten gaan van een wens.

Een dag heerlijk verwend worden

Stichting Opkikker organiseert verwendagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. De stichting leg het hele gezin een dagje in de watten met bijzondere activiteiten, toegespitst op de gezinssituatie. Een tijdje geleden meldden wij één van onze leerlingen aan: een VMBO-leerlinge uit een gezin met een alleenstaande moeder en weinig financiële armslag. Dit meisje had een hardnekkige bacterie in haar voet, waardoor ze lange tijd niet naar school kon. De stichting organiseerde dat het meisje, samen met haar moeder en zusje, werd opgehaald door een limousine. Na een bezoek aan de kapper en een nagelstudio sloten ze de dag af met een echte fotoshoot. Een onbezorgde en onvergetelijke dag voor het hele gezin!

Ook stichting Make-A-Wish organiseert bijzondere dagen voor zieke leerlingen. Zij zetten zich in om de allerliefste wens van kinderen met een ernstige of zelfs levensbedreigende ziekte uit te laten komen. Hun motto: ‘Als een kind kan geloven dat zijn wens uitkomt, dan kan hij ook geloven dat hij beter wordt’. In principe kan iedereen een kind aanmelden bij Make-A-Wish. Het is wel van belang dat ouders vooraf op de hoogte worden gebracht van de aanmelding.

Een muzikale verrassing

Soms komt een organisatie die zich inzet voor het organiseren van bijzondere activiteiten voor zieke leerlingen heel goed van pas bij de uitvoering van ons werk als consulent. Bijvoorbeeld bij een leerlinge die we begeleidden en die door een zware operatie het begin van het schooljaar miste. En dat terwijl ze net de overstap van de basisschool naar de middelbare school maakte. Er ontstond een samenwerking met De Liedjesfabriek, een stichting die het zieke kind thuis of in het ziekenhuis opzoekt met een mobiele muziekstudio. Ze schrijven samen met het kind een lied en nemen dat op professionele wijze op. Soms zelfs met een videoclip! In het lied voor deze specifieke leerling stelde zij zich voor aan haar nieuwe klasgenoten en docenten. Heel erg waardevol!

Ernstig ziek en toch een weekje op vakantie

Tijdens de Ziezondag van 2019 maakte ik kennis met Villa Pardoes: een vakantieverblijf voor kinderen in de basisschoolleeftijd, met een ernstige, mogelijk levensbedreigende ziekte. Het hele gezin verblijft een week lang gratis in Villa Pardoes in het Brabantse Kaatsheuvel. Ook bieden veel attractieparken, musea en andere toeristische plekken in de regio gratis toegang.

Nog meer mooie initiatieven

Door rondneuzen en rondvragen ontdekte ik nog meer – te veel om op te noemen – organisaties die bijzondere activiteiten organiseren voor (onder andere) zieke leerlingen. Stichting Ambulance Wens Nederland vervult dagelijks gratis de laatste wensen van terminale patiënten. De stichting heeft ruim 200 medisch geschoolde vrijwilligers en beschikt over speciaal voor dit doel ontwikkelde ambulances. Een van onze leerlingen bracht vorige week dankzij deze stichting een laatste groet aan haar verzorgpaard.

De Stichting Kinderdroomwens zet zich in voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 25 jaar die zelf of binnen hun gezin traumatische ervaringen hebben (meegemaakt). Dat kan van alles zijn, dus ook het doormaken van een ernstige of langdurige ziekte. De stichting organiseert activiteiten met ontspanning, lotgenotencontact en begeleiding.

Individuele vaartochten met ongeneeslijk zieke en uitbehandelde mensen en hun naasten worden georganiseerd door Stichting Vaarwens. Een andere invalshoek, maar toch het vermelden waard: Stichting Droomdag verzorgt onvergetelijke dagen voor gezinnen waarvan één van de ouders een oncologische of levensbedreigende ziekte heeft.

Consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen, een dankbare baan

Als je ziek bent hoop je zo snel mogelijk beter te worden. Gelukkig worden heel veel zieke leerlingen gewoon weer beter. Maar helaas is dat niet bij alle zieke leerlingen zo, omdat ze chronisch ziek zijn, of omdat ze ongeneeslijk ziek zijn.
Ik ben heel dankbaar dat ik met zieke leerlingen mag werken en hen tijdens hun ziekte kan helpen bij het onderwijsproces, in welke vorm dan ook. En wat is fijn dat er zoveel mooie instanties zijn die zich inzetten om deze kwetsbare groep kinderen te helpen, bijvoorbeeld door voor hen een onvergetelijke dag of dagen te organiseren. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat wij als consulent de mogelijkheid hebben deze instanties en leerlingen met elkaar te verbinden.

Meer lezen over verwenmomenten voor langdurig zieke leerlingen lees je in ons blog Een langdurig ziek kind in je omgeving? Regel een verwenmoment!