“Een hele bijzondere plek om te werken.” Zo omschrijft Monique het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs. Begin februari startte zij als consulent binnen het team dat onderwijsondersteuning biedt en lesgeeft aan kinderen die zijn opgenomen in het Erasmus MC-Sophia. De kersverse consulent neemt een ruime ervaring in het onderwijs mee: als leerkracht op verschillende montessoribasisscholen, educatief therapeut in de kinderpsychiatrie, ambulant schoolbegeleider en intern begeleider. Toen ze de vacature voor het Expertisecentrum voorbij zag komen, besloot Monique te reageren: “Een unieke werkplek: kinderen die ziek zijn ondersteunen bij hun schoolwerk en onderdeel zijn van het herstelproces. Elke leerling is anders, ik vind het een uitdaging er steeds opnieuw achter te komen wat een leerling nodig heeft.” We legden Monique een aantal – soms lastige – keuzes voor om haar te leren kennen.
Ik geef het liefst les aan kinderen:
- Op de basisschool
- Op het voortgezet onderwijs
Monique werkt al bijna 23 jaar met leerlingen op de basisschool, dus zonder twijfel reageert ze: “Ik vind het heel mooi om te mogen bijdragen aan de ontwikkeling die leerlingen doormaken op de basisschool. Er gebeurt zo ontzettend veel in de periode”.
Mijn collega’s omschrijven mij als:
- Iemand die in is voor een geintje; de glimlach van een kind, daar doe ik het voor
- Een serieus persoon, betrokken bij de zieke leerling en zijn familie
Een lastige keuze voor Monique, die op een professionele manier erg betrokken is bij de leerling en zijn familie. Toch wordt er tijdens de lessen zeker ook gelachen. Monique: “Humor vind ik heel belangrijk. Het zorgt voor verbinding tussen leerkracht en leerling. En als er gelachen wordt, zorgt dit ook voor een fijne sfeer om in te werken”.
Op een gemiddelde werkdag:
- Werk ik in het ziekenhuis, op de afdelingen of het kantoor van het Expertisecentrum
- Ben ik veel onderweg voor huisbezoeken en overleg met bijvoorbeeld scholen
Monique is onderdeel van het team binnen het Erasmus MC-Sophia, waar ze lesgeeft aan zieke kinderen. Vanuit het ziekenhuis heeft ze contact met de leerkrachten van de zieke leerling om te overleggen over de lesstof en de maatwerkaanpak. Ook onderhoudt ze het contact met de ouders van de leerlingen en de afdelingen waar de zieke leerlingen zijn opgenomen.
Het belangrijkste van lesgeven aan zieke kinderen vind ik:
- Het blijven ontwikkelen van de leerling in kwestie
- Afleiding van de ziekte en alles daaromheen
“Beide stellingen zijn eigenlijk van toepassing”, is Monique van mening. “Onderwijs biedt afleiding, maar ook structuur en de leerling is bezig met iets wat bekend is. Dit alles kan een positieve werking hebben op het genezingsproces. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat leerlingen zich blijven ontwikkelen, al is het maar in kleine stapjes”.
Mijn manier van lesgeven is:
- Studieboeken en lesmateriaal in de aanslag
- Leren aan de hand van diverse (interactieve) apps op de tablet
“Ik werk het liefst met methodes die voor de leerling bekend zijn, hun eigen schoolboeken. Dat is vertrouwd en ik kan daardoor goed met de leerkracht van de leerling afstemmen wat belangrijk is op dat moment”, vertelt Monique. Ze werkt ook graag met montessorimateriaal: “De leerstof kan met die materialen heel mooi gevisualiseerd worden en leerlingen kunnen concreet handelen. Daarnaast kan het werken op een tablet ook heel erg zinvol en leuk zijn”.
Op mijn vrije zaterdag:
- Heb ik thuis nog een aantal klussen uit te voeren
- Ga ik lekker op pad met vrienden of familie
2020 is tot nu toe een jaar vol veranderingen voor Monique, die niet alleen van baan veranderde, maar recent ook verhuisde. “Het liefst ga ik op pad met mijn familie en vrienden, maar er zijn uiteraard ook nog wel wat klussen in huis te doen.” Ook gaat Monique graag op reis, doet ze aan yoga en is ze aangesloten bij een theatergroep.
Uit alles blijkt dat Monique graag met kinderen werkt. Zo graag, dat ze haar rol als intern begeleider opgaf omdat ze het directe contact met de leerlingen miste. Monique: “Kinderen zijn vaak heel eerlijk, onbevangen en oprecht. Ze kunnen zich verwonderen en zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. En je kunt heerlijk met ze lachen!”