Maak kennis met: Thea van Duijvenbooden

Sinds oktober 2020 werk ik bij het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam. Vanuit kamer
SK 2224 in Erasmus MC Sophia – maar in deze tijd meestal vanuit mijn huiskamer in Vlaardingen – ben ik het eerste aanspreekpunt en bied ik ondersteuning aan de consulenten en manager. Daarnaast houd ik me bezig met marketing, communicatie en AVG-richtlijnen.

Rolkoffers

Zelf heb ik nog nooit in een ziekenhuis gelegen. Nu ik er werk, ervaar ik Erasmus MC als een stad in de stad. Een totaal andere omgeving dan die met vijf collega’s bij de uitgeverij in het monumentale grachtenpand waar ik hiervoor 22 jaar werkte als pr- en redactiemedewerker. Hier ben ik nooit degene die als eerste komt of als laatste weggaat.
Sinds ik deze baan heb, ben ik anders gaan denken over rolkoffers. Associeerde ik die tot voor kort met vakantie, nu zie ik ze vanuit mijn werkkamer over de gang voorbijkomen met ouders die hun kind brengen voor een opname. Ik lees hun gezichten en voel hun pijn, en ben tegelijkertijd zo dankbaar dat mijn twee zoons gezond zijn. Het is nogal wat om je kind in zo’n enorm ziekenhuis achter te laten.

Hartwerkers

Gelukkig zijn de kinderen in goede handen. De artsen en verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers, psychologen en alle andere collega’s voor en achter de schermen werken met hun hart. Er zijn de studenten geneeskunde die de kinderbibliotheek verzorgen en Annelies Blom en haar collega’s van Sophia TV & Evenementen met hun missie een glimlach te toveren op kindergezichten. En last but not least mijn collega’s van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs, die ervoor zorgen dat langdurig of chronisch zieke kinderen hun lessen kunnen blijven volgen, in het ziekenhuis, in aangepaste vorm op school en soms ook thuis.

Honderd procent inzet

Deze consulenten beschikken niet alleen over didactische vaardigheden, ze hebben ook kennis van ziektebeelden en de gevolgen daarvan voor de ontwikkeling van kinderen. Met deze kennis ondersteunen zij docenten, ouders en hulpverleners als het gaat om onderwijs voor zieke leerlingen. Als school en klasgenoten door ziekte plots plaats moeten maken voor onderzoeken, ziekenhuisopname en behandelingen, bieden de lessen van mijn collega’s kinderen structuur en afleiding. Ik vind het mooi om te zien met hoeveel enthousiasme sommige kinderen het leslokaal hier op de gang binnengaan. Het voelt goed deel uit te maken van een team dat zich hier voor de volle honderd procent voor inzet.

Passies

Zoals je kunt verwachten van iemand die 22 jaar bij een uitgeverij werkte, heb ik een passie voor taal. Lezen is voor mij een beetje als reizen, met een goed boek waan je je even in een andere wereld. Sinds kort ben ik vrijwilliger bij de VoorleesExpress. Doel is kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal extra aandacht te geven door een wekelijks bezoek thuis (nu online) om voor te lezen en spelletjes te doen. Daarnaast geniet ik van muziek. Ik mis de live concerten, maar thuis muziek luisteren is ook fijn. En ik speel graag piano. Maar voordat ik plaats durf te nemen achter die mooie vleugel in de ziekenhuispassage wil ik nog wat meer oefenen…