Samenwerking overzee

Miahna en Miroushka: een succesvolle samenwerking overzee

Janneke Waal1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent

Eens in de zoveel tijd begeleiden wij bij het Expertisecentrum kinderen die afkomstig zijn uit het Caribische deel van Nederland. Sinds enkele weken mag ik Miahna begeleiden, een lieve meid uit Curaçao. Enkele weken geleden onderging ze in het Erasmus MC-Sophia een ingrijpende operatie aan haar oor. Miahna verbleef maar kort in het ziekenhuis, maar omdat ze tot half december regelmatig terug moet voor controles, verblijft ze al die tijd wel in Nederland. Zij en haar moeder kregen tijdelijk een woning aangewezen in de nabijheid van het ziekenhuis.

Een tijdelijke juf

Miahna is dus zeker twee maanden weg van huis, van school en van haar juffen en haar vriendjes en vriendinnetjes. Best ingrijpend en de dagen zijn lang als je niet gewoon naar school kan. Miahna: “Ik verveel me gelukkig niet echt, ik heb hier in Nederland drie neefjes om mee te spelen. Mijn vrienden van school mis ik wel!” Langdurig zieke kinderen volgen vaak onderwijs op afstand, via bijvoorbeeld Teams of KlasseContact. Maar door het tijdsverschil is dat in dit geval een beetje lastig. Vandaar dat ik tot half december haar tijdelijke juf mag zijn. Een tot twee keer per week zoek ik Miahna thuis op, om haar te helpen met haar schoolwerk. En wat een fijne leerling is die meid, echt een cadeautje om met haar te mogen werken. “Ik vind het ook heel leuk met juf Janneke. Ze geeft veel leuke lessen en helpt met rekenen, taal, spelling en andere schooldingen,” vertelt Miahna.

Ondersteuning in overleg met de school

Als wij vanuit het Expertisecentrum leerlingen ondersteunen, doen we dat in nauw overleg met de school, die verantwoordelijk is en blijft voor het onderwijs aan de leerling. De ervaring leert dat afstemming met een overzeese school, mede door het tijdverschil, niet altijd gemakkelijk gaat. Maar in dit geval verloopt de samenwerking met de school van Miahna heel erg goed.

Miahna was al eerder voor langere tijd in Nederland vanwege een operatie. Ook toen kreeg ze hulp van ons Expertisecentrum. De moeder van Miahna belde met de consulent van de vorige opname, die mij aan Miahna koppelde. Na mijn eerste kennismaking met Miahna nam ik contact op met Miroushka, Miahna’s juf van het Klein College op Curaçao. Ik vroeg om materiaal om met Miahna aan de slag te gaan. Nu stuurt zij elke vrijdag een weektaak voor Miahna, die ik thuis uitprint en op maandag voor haar meebreng. Miahna werkt deze weektaak grotendeels zelfstandig door. Ze is erg ijverig en heeft de weektaak meestal heel snel af. Zo snel, dat moeder laatst vroeg om een langere weektaak, waarvoor juf Miroushka de volgende week meteen zorgde.

Regelmatig contact met juf en klasgenoten

Tijdens de lessen bij Miahna thuis bespreken we de weektaak en sturen die vervolgens samen per mail naar juf Miroushka. In de thuislessen werken we samen aan Nieuwsbegrip en oefenen we de tafels, die bij Miahna nog niet voldoende geautomatiseerd zijn. En die tafels gaan steeds beter! Ook besteden we aandacht aan de zogenaamde EFO-toetsen, die Miahna voorbereiden op de overgang naar de middelbare school, volgend jaar.

Via de mail houden juf Miroushka en Miahna contact met elkaar. De juf vertelt waar de klas mee bezig is en vraagt hoe het met Miahna gaat. Miahna stuurt ook regelmatig een berichtje terug. Enkele weken geleden ontving Miahna een mooie verrassing uit Curaçao: een videoboodschap van de hele klas. Het was zo aandoenlijk om te zien hoe blij ze daar mee was. Het bevestigde mij nog maar eens dat contact houden met klasgenootjes voor een zieke leerling zo belangrijk is, ook op deze afstand. Dat hadden de juffen heel goed aangevoeld. Miahna nam daarna zelf ook meteen een video op voor haar klasgenootjes en haar juffen. Samen verstuurden we die naar de juf.

Dikke pluim

Wat heeft Miahna de afgelopen tijd hard gewerkt en wat is ze vooruitgegaan! Miahna is van mening dat school altijd belangrijk is: “Zelfs als je ziek bent, moet je je best blijven doen voor school, dat is goed voor je toekomst.” Aan motivatie heeft ze dus geen gebrek. Binnenkort krijgt ze haar rapport, dat mede gebaseerd is op het werk dat Miahna de afgelopen weken in Nederland heeft gemaakt. Het is nog even afwachten wat erop staat, maar van mij heeft krijgt Miahna sowieso een dikke pluim!.

Juf Miroushka, alvast hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking. Lieve Miahna, hopelijk mag je snel weer naar huis, maar dan ga ik je wel missen hoor!