Nierfalen: een groot probleem

Anja Niemeijer1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent, 4. Samenwerkingsverband, 5. (para)Medici, Doelgroep, Uncategorized

Wereldwijd wordt op 13 maart extra aandacht besteed aan nierziekten en dat is hard nodig. In Nederland hebben ongeveer 1,8 miljoen mensen chronische nierschade, vaak veroorzaakt door hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast speelt een hoge zoutinname een belangrijke rol bij nierschade. Op dit moment wordt hieraan via de media dan ook veel aandacht besteed. Gezonde nieren zijn cruciaal voor een goed functionerend lichaam, want zonder gezonde nieren kunnen zelfs de eenvoudigste taken een uitdaging worden.

Kidnie, een initiatief van de Nierstichting

Kinderen met een nierziekte staan voor enorme uitdagingen: op dit moment is er 0% kans op genezing. Ze blijven levenslang patiënt, leven met onzekerheid en ondergaan ingrijpende behandelingen. Daarom bundelen artsen en wetenschappers hun krachten in het Kidnie-initiatief, met de volgende doelen:

  • Tegen 2035 moet 25% van de kinderen met een nierziekte genezen kunnen worden.
  • Indien een kind een donornier nodig heeft, wil Kidnie ervoor zorgen dat deze een leven lang meegaat, in plaats van slechts 20 jaar of korter.
  • De behandeling moet kindvriendelijker worden: minder medicijnen en minder belastende procedures.
  • Vroege opsporing en genezing van nierziekten moeten prioriteit krijgen.

Door deze doelen na te streven, hoopt Kidnie kinderen met een nierziekte een toekomst te bieden waarin zij zorgelozer kunnen opgroeien.

Dialyse in het Sophia Kinderziekenhuis

Voor kinderen met nierfalen is dialyse een essentieel, maar tijdrovend onderdeel van hun behandeling. In het Sophia Kinderziekenhuis komen kinderen voor hemodialyse op maandag, woensdag en vrijdag voor een dialysesessie van ongeveer vier uur. Tijdens deze uren bieden onze consulenten van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam de kinderen ondersteuning bij hun schoolwerk. Bij de eerste afspraak maken de consulenten kennis met het kind en de ouders en vragen zij toestemming om contact op te nemen met de school voor afstemming over het onderwijsaanbod. Ook wordt samen met de leerkracht gekeken welke aanpassingen nodig zijn om het kind zo goed mogelijk te laten deelnemen aan het onderwijsprogramma.

Meer informatie over hoe leraren kinderen met een nierziekte kunnen ondersteunen, is te vinden in de Ziezonbrochure Een leerling met een nierziekte en ontdek hoe je bij kunt dragen aan het onderwijs en welzijn van deze leerlingen. Meer informatie over Kidnie is te vinden op de website van de Nierstichting.

Bron: Nierstichting