Hoe is het om als kind een nierziekte te hebben? Of een hartziekte, of leukemie? In de Ziezonpublicaties en op internet is informatie te vinden over de meest uiteenlopende ziektes, maar dat is nog iets heel anders dan weten hoe het is om je beroerd te voelen, te moe om naar school te gaan of te spelen. Hoe het is als je binnenkort geopereerd wordt, of als je alsmaar pillen moeten slikken of aan de dialyse. Lezen over iemand met dezelfde aandoening kan jouw kind of leerling daarbij helpen. De hoofdpersoon in zo’n kinderboek kan een leeftijdgenootje zijn of een fantasiefiguur, zoals Snuffie, het konijn met diabetes, of Piraat Patrick die vecht tegen leukemie. Er zijn veel boeken te vinden!
Meer begrip voor Thijs
Het boek Thijs heeft CF bijvoorbeeld, gaat over het leven van Thijs. Een heel gewone jongen die toch ook een beetje bijzonder is; hij heeft cystic fibrosis (CF) of taaislijmziekte. Wat moet Thijs allemaal doen voor de behandeling van zijn CF? Best wel veel. Waarom moet Thijs steeds pillen slikken bij het eten? Waarom gaat hij zo vaak naar de dokter en wat doet hij daar allemaal? Ook voor broers, zussen, klasgenootjes en leerkrachten zijn deze verhalende kinderboeken over ziektes een aanrader. Zo kunnen ze zich beter inleven in wat het kind voelt. Een boek is dé manier om je in een ander te verplaatsen.
Platform kinderboeken en ziektes
Een congres met kinderartsen over ‘de kracht van kunst’ inspireerde schrijver en illustrator Ted van Lieshout en kinderneuroloog Irina Snoeck om een platform op te zetten dat kinderboeken en ziektes bij elkaar brengt. Zo ontstond in 2017 de website Leesjebeter.nl. Op dit moment vind je er zo’n 260 boektitels. De lijst kwam tot stand dankzij artsen, patiëntenverenigingen, de Koninklijke Bibliotheek, het Letterenfonds en andere stichtingen. En iedereen die nieuwe titels tipt. Je kunt in het register zoeken op ziekte of aandoening, maar ook op algemene zoektermen als auteur, leeftijd en titel. De website verkoopt geen boeken maar linkt direct door naar de bibliotheek. Je kunt de boeken waarderen met een like (in de vorm van een pleister) en een reactie achterlaten.
Erfelijke aandoeningen
De website ikhebdat.nl is een initiatief van het Erfocentrum. Het Erfocentrum geeft algemene informatie over erfelijkheid en erfelijke aandoeningen. Je vindt op deze website behalve verwijzingen naar kinderboeken ook persoonlijke verhalen van kinderen met een ziekte of aandoening.
(Voor)lezen kan helpen
Beide websites zijn bestemd voor kinderen, maar ook voor volwassenen, zoals familie, leerkrachten en zorgverleners. Voor hen is het goed om te weten dat uit onderzoek blijkt dat het lezen van verhalen kan helpen bij de zorg voor een ziek kind. Bij het Expertisecentrum hebben we behalve lesboeken dan ook een uitgebreide verzameling van dit genre kinderboeken voor onze leerlingen.