Tentoonstelling in Rusland

Marije Munter1. Leerling, 2. Familie

In juli vorig jaar kregen we via HOPE een uitnodiging van de culturele afdeling van de Nederlandse Ambassade in Rusland. Deze organisatie organiseerde een tentoonstelling in het Blokhin-kinderziekenhuis in Moskou. De kunstenaars zijn kinderen die opgenomen zijn in het kinderziekenhuis in Moskou of in een Nederlands kinderziekenhuis, zoals het Erasmus MC-Sophia.

HOPE

HOPE is de internationale organisatie die zich richt op ontwikkeling en onderwijs van langdurige zieke leerlingen. Stichting Ziezon – de Nederlandse overkoepelende organisatie waar ons Expertisecentrum ook onderdeel van is – is verbonden aan HOPE.

Een leerling met talent: Ali

In het ErasmusMC-Sophia begeleiden we een leerling die al vanaf begin 2021 wordt gedialyseerd: Ali. Hij komt drie ochtenden in de week naar het ziekenhuis voor hemodialyse. Wij ondersteunen hem in deze tijd met zijn schoolwerk. De leerling maakte voor school al eerder tekeningen en blijkt talent te hebben. Ali heeft altijd een schetsboek bij zich om te kunnen tekenen wanneer hij inspiratie heeft voor nieuwe ontwerpen. De uitnodiging vanuit Rusland leek dus helemaal op zijn lijf geschreven.

Officiële opening

De directeur voor de tekening van Ali. Wat een mooie en diverse tentoonstelling!

Het thema van de tentoonstelling was: “THE WORLD IS AMAZING”. In eerste instantie had Ali wat koudwatervrees, maar na wat gesprekjes is hij toch gaan tekenen. En…. met een prachtig resultaat! Op vrijdag 23 oktober 2021 was de officiële opening van de tentoonstelling in het kinderziekenhuis van Moskou. De directeur van het ziekenhuis opende dit met één van de kunstenaars uit het Russische ziekenhuis.

Ali kreeg een bedankbrief van deze directeur én een Russische armband als aandenken. Wat zijn we trots! Het is waardevol om leerlingen op deze manier in hun kracht te zetten en het ziekzijn even te laten vergeten. De tekening hangt inmiddels ook in de dialyseruimte en Ali heeft alweer ideeën voor nieuwe tekeningen om op te hangen!