geslaagd

Tyra in coronatijd met vlag en wimpel voor het vmbo (TL) geslaagd

Expertisecentrum Ziek en Onderwijs 1. Leerling, 3. Leerkracht/docent

Zondag 15 maart. Het kabinet neemt maatregelen in de strijd tegen het coronavirus: per 16 maart gaan de scholen dicht tot en met 6 april en misschien zelfs langer. Vandaag is het 4 juni en weten we dat het voortgezet onderwijs weer twee dagen per week open is. Maar ook horen we vandaag officieel wie geslaagd is. Ik denk aan de examenleerlingen die we als Expertisecentrum begeleiden. En met name aan Tyra.

17 schoolexamens om in te halen

Al vanaf januari help ik haar. Tyra heeft een ernstige vorm van Pfeiffer en de huisarts schrijft rust voor. We informeren bij de huisarts of er geen gevaar is in verband met besmettelijkheid, we zien immers veel leerlingen met een lage weerstand. Gelukkig geeft het contact met volwassenen geen extra risico’s. Aan corona denk ik dan nog niet. Tyra heeft bijna geen energie om te leren. De prijs die ze betaalt voor een uurtje inspanning is een paar uur slaap. Tyra accepteert dat. Ze is een ambitieus en leergierig meisje dat keihard haar best doet. En dat al jaren lang. Dat is in haar geval veel complimenten waard: Tyra is zwaar dyslectisch en dat betekent dat alle toetsen en nu ook de schoolexamens voorgelezen worden. Dat zijn er nogal wat: 17 schoolexamens om in te halen.

Een oplossing op maat

Terug naar maandag 16 maart. Met schrik denk ik aan de hoeveelheid werk die Tyra en de anderen nog moeten verzetten. Ik stap in mijn auto en ga de scholen af. Voor Tyra moet ik in Middelharnis zijn, op de CSG Prins Maurits (De PM). Alle docenten zijn naar huis. Gelukkig tref ik examencoördinator en teamleider, meneer Goedegebuur, nog aan. We bespreken de moeilijke situatie van Tyra. En zoals altijd op De PM gaan zij ook nu weer voor de volle honderd procent voor de kinderen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Samen struinen we de school door. Meneer Goedegebuur heeft de mobiele telefoon in de hand en belt met verschillende docenten van Tyra. Waar liggen de schoolexamens? We zoeken en vinden sleutels van kasten met schoolexamens. Er is ook contact met de docent natuurkunde. Want hoe kan Tyra de practica voor natuurkunde inhalen en hoe kan dan toch recht worden gedaan aan de vaardigheid die je daarbij toetst en beoordeelt? We vinden er wat op: er komen vervangende opdrachten voor in de plaats. Zo vragen we Tyra onder andere thuis uit zelf gemeten afstanden de versnelling van een voorwerp te bepalen.

Onderwijs op afstand

Docenten hebben overal in Nederland hun handen vol aan het op afstand begeleiden van alle leerlingen. Vooral met al die kinderen en jongeren die aan het eind van het schooljaar met een diploma op zak verder willen. We spreken af: als Expertisecentrum nemen we de onderwijs- en toetstaken voor Tyra grotendeels op ons. Dat betekent dat alle schoolexamens tijdig in mijn bezit moeten zijn, dat ik iedere vraag aan Tyra voorlees via de webcam, dat Tyra in beeld is tijdens het maken van de schoolexamens en dat zij soms – maar ik vaker – haar antwoorden opschrijf. Ik ben continu in nauw contact met de vakdocenten, zij beoordelen de resultaten en kennen de cijfers toe.

Geslaagd!

Al eerder noemde ik dat Tyra een sterke, ambitieuze leerling is met in januari al een goed tot hoog gemiddelde voor alle vakken. En dat weet ze vast te houden! Alles is af, en alles is begrepen, blijkt uit de vele mooie cijfers. Geslaagd met vlag en wimpel, en sinds vandaag is het officieel!

“Sinds jaar en dag,” vertelt de mevrouw van de administratie me, “wordt de examenuitslag op een woensdag bekend gemaakt. Dit jaar voor het eerst in jaren op een donderdag.” Veel is er dit jaar anders, maar de blijheid van een geslaagde leerling is ieder jaar hetzelfde. Voor Tyra, en al die anderen, mag de vlag uit!