Vakantie en toch naar school?

Expertisecentrum Ziek en Onderwijs1. Leerling, 2. Familie, 3. Leerkracht/docent, Doelgroep

Jazeker! Het klaslokaal in het Erasmus MC-Sophia was gevuld! Maar liefst drie kinderen tegelijk waren er in de meivakantie in ons lokaal. Dat is in deze tijd zeker bijzonder.

Vroeger, denk aan 20 jaar geleden, kwamen er soms wel 12 kinderen, opgenomen in het ziekenhuis, tegelijk naar het lokaal. De kinderen werden naar het lokaal gebracht in hun rolstoel, kwamen lopend of werden in hun bed in het lokaal geplaatst. De ruimte werd zo ingedeeld dat iedereen kon deelnemen aan het onderwijs.

Met het vertrek van de afdeling oncologie uit het Erasmus MC-Sophia en het verkorten van de opnameduur komen er steeds minder kinderen tegelijk naar het lokaal. Daarnaast zijn er ook kinderen die niet van hun kamer af kunnen. Bijvoorbeeld omdat zij tijdelijk geïsoleerd liggen. Zij krijgen dan onderwijsondersteuning op de kamer.

Tijdens de meivakantie was het een feest om drie kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd les te kunnen geven. Voor één leerling was het klaslokaal al bekend, voor de twee anderen was de school in het ziekenhuis een mooie verrassing. Na het eerste lesmoment was het enthousiasme zo groot dat er meerdere lesmomenten volgden. Iedere leerling kreeg op zijn of haar niveau werk aangeboden. Er werd natuurlijk ook samengewerkt. We hebben onder andere gepuzzeld, voorgelezen, gevouwen, memory gespeeld en gewerkt met ontwikkelingsmaterialen. Wat mooi om te zien dat ze, ook al kenden ze elkaar niet, zo behulpzaam waren, zichtbaar en hoorbaar genoten! Prachtig om te ervaren dat de kinderen op zo’n moment ‘even niet ziek zijn’.

Wanneer de kinderen langer opgenomen zijn vragen wij ouders of we contact mogen opnemen met de leerkracht van school om zo in het ziekenhuis te kunnen werken aan de doelen waaraan de leerlingen op school werken. Of we vragen of het mogelijk is om met de kinderen in hun eigen werkboekje te kunnen werken. Vanwege de vakantie kon dit niet, maar dat was geen probleem. Het lokaal staat vol met ontwikkelingsmaterialen die ook op school in de klas aanwezig zijn.

Net als op school waren de ouders niet aanwezig in het lokaal tijdens de lessen. Het kan best spannend zijn voor de kinderen en ook voor de ouders om in het ziekenhuis even niet bij elkaar te zijn. Maar wanneer de ouders de kinderen komen ophalen en zij de stralende gezichten van hun kinderen zien smaakt het naar meer. En dat kan. Graag zelfs. Niet alleen de kinderen en ouders genieten, wij ook!